Szczegóły konkursu „Kulinarna podróż po zdrowie”

Celem konkursu jest zachęcenie młodzieży do pogłębiania wiedzy teoretycznej i praktycznej w zakresie zdrowego odżywiania się.

Jedzenie to nie tylko konieczność (dostarczenie do organizmu odpowiednich składników) ale i wielka przyjemność. Sztuka kulinarna to nie tylko sporządzanie potraw ale ich właściwe podanie przy pięknie nakrytym stole. To również znajomość etykiety.

Konkurs odbędzie się 30 października 2014 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Katowicach ul. Roździeńska 25

W konkursie biorą udział zespoły 8 – 10 osobowe

REGULAMIN KONKURSU

Konkurs składa się z dwóch jednocześnie trwających części.

Część I – przygotowanie potraw zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania się:

– prace przebiegają pod opieką nauczyciela technologii gastronomicznej,

– przepisy zostaną podane w dniu konkursu,

– produkty i niezbędny strój zapewnia organizator.

Część II – gra dydaktyczna polegająca na:

– odpowiedziach na proste pytania z dziedziny gastronomii, zdrowego żywienia i savoir vivre obowiązującego przy stole,

– wykonaniu zadań praktycznych (np. składanie serwetek według wzoru)

Poszczególne zadania wykonują wytypowani przez zespół uczestnicy. Wykonujący zadanie ma możliwość konsultacji i korzystania z podpowiedzi całego zespołu.

Za I i II miejsce uczestnicy otrzymują dyplomy i nagrody rzeczowe.

PRZEBIEG KONKURSU

9.00 – 9.30- powitanie – przedstawienie regulaminu konkursu

9.30 – 11.30- przeprowadzenie konkursu

11.30 – 12.00- prezentacja, degustacja i ocena potraw

12.00 – 12.30- rozstrzygnięcie konkursu,- rozdanie nagród

Zapraszam do udziału w konkursie!

 

Udostępnij ten post
Skip to content