Szczegóły konkursu „Kulinarna podróż po zdrowie”
Celem konkursu jest zachęcenie młodzieży do pogłębiania wiedzy teoretycznej i praktycznej w zakresie zdrowego odżywiania się.
Jedzenie to nie tylko konieczność (dostarczenie do organizmu odpowiednich składników) ale i wielka przyjemność. Sztuka kulinarna to nie tylko sporządzanie potraw ale ich właściwe podanie przy pięknie nakrytym stole. To również znajomość etykiety.
Konkurs odbędzie się 30 października 2014 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Katowicach ul. Roździeńska 25
W konkursie biorą udział zespoły 8 – 10 osobowe
REGULAMIN KONKURSU
Konkurs składa się z dwóch jednocześnie trwających części.
Część I – przygotowanie potraw zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania się:
– prace przebiegają pod opieką nauczyciela technologii gastronomicznej,
– przepisy zostaną podane w dniu konkursu,
– produkty i niezbędny strój zapewnia organizator.
Część II – gra dydaktyczna polegająca na:
– odpowiedziach na proste pytania z dziedziny gastronomii, zdrowego żywienia i savoir vivre obowiązującego przy stole,
– wykonaniu zadań praktycznych (np. składanie serwetek według wzoru)
Poszczególne zadania wykonują wytypowani przez zespół uczestnicy. Wykonujący zadanie ma możliwość konsultacji i korzystania z podpowiedzi całego zespołu.
Za I i II miejsce uczestnicy otrzymują dyplomy i nagrody rzeczowe.
PRZEBIEG KONKURSU
9.00 – 9.30- powitanie – przedstawienie regulaminu konkursu
9.30 – 11.30- przeprowadzenie konkursu
11.30 – 12.00- prezentacja, degustacja i ocena potraw
12.00 – 12.30- rozstrzygnięcie konkursu,- rozdanie nagród
Zapraszam do udziału w konkursie!